• USD 481.66
  • GBP 633.53
  • EUR 566.62
  • RUB 7.32
  • GEL 183.95
Սեպտեմբեր 26, 2018
Հպարտանում եմ

Ես հպարտ եմ իմ ճյուղերով ու սաղարթով

Բայց առավել՝ իմ արմատով

Եվ իմ բնի վաղեմությամբԺողովրդիս ծերունական 

Խիստ բնական խոհեմությամբ,

Բայց ավելի՝ Նոր շիվերի դալարությամբ -

Նրա ջահել որդիներից հենց լավերի խելառությամբ... 

ՊԱՐՈՒՅՐ ՍԵՎԱԿ

Հայաշխարհի ձայն, Լրահոս, Հայաստան
28.06.2018 | 18:32

Հայաստանում աղիքային վարակներն աճի միտում ունեն

Դիզենտերիանինչպես բոլոր աղիքային հիվանդությունները տարվա տաք սեզոնին ակտիվանում են։ ՆերկայումսՀայաստանումսեզոնին համապատասխանաղիքային վարակներըայդ թվում՝ դիզենտերիանունեն աճի միտում։  Այս մասին  տեղեկացնում են  ՀՀ առողջապահության նախարարությունից:

Վերջին օրերինկապված աղիքային վարակների սեզոնային ակտվության հետ,  բնակիչները մտահոգություն են հայտնումթե վարակը հնարավոր է պայմանավորված լինի ոչ որակյալ ջրի օգտագործմամբ:  Այս մտահոգությունները անհիմն ենայդ են փաստում  նաև լաբորատոր հետազոտությունների արդյունքներըԱյսպեսբնակչությանը մատակարարվող խմելու ջրի որակի և անվտանգության նկատմամբ մշտապես իրականացվում է դիտարկումորի արդյունքում Երևանում հունիս ամսվա ընթացքում հետազոտված խմելու ջրի լաբորատոր նմուշներում որևէ շեղում չի արձանագրվել։  Միաժամանակխմելու ջրի որակի նկատմամբ ամենօրյա հսկողություն է իրականացվում նաև ջրամատակարար ընկերության կողմից:

ՀՀ-ում դիտվող աղիքային վարակների դեպքերի աճը պայմանավորված է սննդային գործոնով(հիվանդության հարուցչով աղտոտված սնունդհիվանդության հարուցիչներ կրող անձի կողմից սննդի պատրաստումոչ պատշաճ պայմաններում պատրաստվածպահված սնունդաղտոտված սպասք և այլն)։ Այդ են փաստում լաբորատոր հետազոտություններըորոնք հայտնաբերել են շիգելա զոնե տեսակըորը բնորոշ է սննդային գործոնին։

Այս առումով առողջապահության նախարարությունը ստորև ներկայացնում է կարճ տեղեկատվություն դիզենտերիա հիվանդության մասինինչպես նաև դրանով չհիվանդանալու վերաբերյալ հորդորներորոնց պահպանումը հնարավորինս կկանխարգելի հիվանդության առաջացումը  և տարածումը։

Դիզենտերիան վարակիչ հիվանդություն էորն ուղեկցվում է հաստ աղու ախտահարմամբԴիզենտերիայի հարուցիչները հիմնականում շիգելա ցեղի մանրէներն են և մակաբույծ նախակենդանի ամէոբանՀիվանդության աղբյուրը հիվանդ կամ վարակակիր անձն էԱռողջ մարդու օրգանիզմ հարուցիչները թափանցում են բերանի խոռոչովՄարդիկ դիզենտերիայով վարակվում են սննդիջրիսպասքի պարագաներիկեղտոտ ձեռքերի միջոցովՀիվանդության գաղտնի շրջանը 1-7 օր էԱվելի հաճախ հիվանդանում են երեխաներըծերերը և թույլ իմունային համակարգ ունեցողները (օրինակ քրոնիկ հիվանդություններով տառապող անձինք): Դիզենտերիայի ժամանակ դիտվոոմ է որովայնի ցավլուծ (մասնավորապես՝ արյունային), ինտոքսիկացիային բնորոշ ախտանշաններ՝ թուլությունկոտրտվածությունսրտխառնոցփսխումինչպես նաև մինչև 38-39°C ջերմություն:

Դիզենտերիան կարող է առաջացնել բռնկումներ՝ ինչպես ջրայինայնպես էլ սննդային ծագմանՋրային բռնկմանը բնորոշ է կարճ ժամանակահատվածում ազգաբնակչության շրջանում մեծ թվով հիվանդների արձանագրումըՋրային բռնկման դեպքում հիմնականում հիվանդության դեպքերն արձանագրվում են աղտոտված ջրից օգտվող բնակչության շրջանումինչը կարող է սահմանափակված լինել թաղամասովփողոցով կամ նույնիսկ 1 բնակելի շենքովորտեղ տեղի է ունեցել ջրի աղտոտումը:

Սննդի միջոցով առաջացող բռնկումը կարող է առաջանալ մեկ առանձին կազմակերպությունում(հանրային սննդիմանկական և այլ կազմակերպություններումկամ ընդհանուր բնակչության շրջանումԲռնկման պատճառ կարող են դառնալ աղտոտված սննդի առկայությունը կամ սննդամթերի պահպանմանմշակման և պատրաստման գործընթացների խախտումներըինչպես նաև սենքերի մաքրմանսպասքի լվացման և ախտահանման սանիտարահիգիենիկ ոչ պատշաճ պայմաններըփողոցային անկազմակերպ առևտուրըառևտրի ցանցում աղտոտված սննդամթերքի վաճառքըՍննդային ծագման դիզենտերիայի համար նպաստավոր է շոգ եղանակը՝ հատկապեսերբ չեն ապահովվում սննդամթերքի պահպանման անհրաժեշտ կանոներըԱղտոտված սննդամթերքը աղիքային վարակներիայդ թվում՝ դիզենտերիայի հարուցիչների համար հանդիսանում է միջավայրորտեղ դրանք բազմանում և զարգանում են:   

Ինչ պետք անել աղիքային վարակներիցայդ թվում՝ դիզենտերիայից խուսափելու համար.

  • չխմել կասկածելի ջուր կամ խմել միայն եռացրած-սառեցրածփոքր տարիքի երեխաներին երբեք չտալ ծորակի հում ջուրերբեք չխմել հում կաթ,
  • մրգերը և բանջարեղենը մանրակրկիտ լվանալ հոսող ջրովկասկածելի ջրի դեպքում՝ եռացրած - սառեցրած ջրով,
  • սննդամթերքը միշտ պահպանել սառնարանային պայմաններումհետևել պիտանիության ժամկետներին,
  • խուսափել փողոցներումոչ սառնարանային պայմաններում վաճառվող սննդամթերքից
  • խուսափել լցնովի պաղպաղակսառնարանային պայմաններում պահպանվող կրեմային հրուշակեղենմայոնեզ օգտագործելուց
  • մշտապես պահպանել անձնական հիգիենայի կանոնները՝ ձեռքերը լվանալ ուտելուց առաջզուգարանից օգտվելուց հետոհողի հետ շփվելուց հետո: 

Դիզենտերիային բնորոշ ախտանշանների դեպքում անհրաժեշտ է անհապաղ դիմել բժշկիչզբաղվել ինքնաբուժմամբքանի որ ոչ ճիշտ բուժումը կարող է հանգեցնել հիվանդության քրոնիկ կամ դեղակայուն ձևերի առաջացմանհիվանդի վիճակի բարդացման:



    Լրահոս
    Հայկական ցուցահանդես Նյու Յորքում
    «Հայաստան» (Armenia!) ցուցահանդես Նյու Յորքում. բացառիկ հնարավորություն ներկայացնելու հայ ժողովրդի հոգևոր, մշակութային դերը համաշխարհային քաղաքակրթության մեջ
    Օրացույց
    Ամենաընթերցված
    Եկեղեցական օրացույց
    /