• USD 483.62
  • GBP 637.31
  • EUR 565.59
  • RUB 7.22
  • GEL 185.12
Սեպտեմբեր 20, 2018
Բաժանող գծեր չեն կարող լինել մեր ազգի ժառանգների սրտերում

Գիտեմ, որ սահմաններ են բաժանում մեզ, ինչ-որ գծեր աշխարհի քարտեզի վրա, բայց հազիվ թե նման գծերը կարողանան սահման դնել մեր հին, հեռավոր ազգի ժառանգների սրտերում, եթե նույնիսկ նրանք ապրելու լինեն տարբեր մոլորակների վրա:

ՎԱՀՐԱՄ ՓԱՓԱԶՅԱՆ

Աշխարհի ձայն, Լրահոս
10.07.2018 | 01:00

Սննդամթերքի որակի որոշման «պոլիէթիլենային» տարբերակ

Ինչպե՞ս որոշել մթերքի որակը՝ գույնո՞վ, հոտո՞վ, թե որևէ այլ մեթոդով: Իհարկե վնասակար մանրէների ազդեցության հետևանքներն ոչ միշտ են  տեսանելի անզեն աչքով: Մինչև հիմա մեզ հայտնի ամենահուսալի տարբերակը թերևս լաբորատոր հետազոտությունն է: Սակայն հիմա արդեն այդպիսի հատուկ հետազոտության կարիք չկա: աԱմեն ինչ ավելի պարզ է:

Կանադայի Մաքմաստերի համալսարանի գիտնականների խումբը մշակել է հատուկ թաղանթ, որն առաջին հայացքից չի տարբերվում սովորական սննդի փաթեթավորման թաղանթից, բայց հաշված վայրկյանների ընթացքում կարող է գնորդին տեղեկություններ հաղորդել սննդամթերքի որակի մասին: Ընդամենը պետք է սննդամթերքը թաղանթով փաթաթել և սպասել մի քանի վայրկյան:

Եթե թաղանթը փոխում է գույնը, ապա սննդամթերքը վտանգավոր է կամ գուցե նույնիսկ արդեն թունավոր: Գույնից կախված կարելի է որոշել՝  աղիքային ցուպի՞կ, թե որևէ այլ վնասակար մանրէներ է պարունակում սննդամթերքը: Առաջին հայացքից պարզ թվացող գիտնականների այս նոր հայտնագործության  մշակման համար շուրջ 15 տարի է պահանջվել:

Իսկ ինչպե՞ս «է աշխատում» թաղանթը:  «Արագացված» ախտորոշման համար գիտնականները օգտագործել են տարբեր ԴՆԹ-ներ և բիորեագենտներ. դրանց շատ բարակ շերտով պատվում է թաղանթը: Եվ երբ այդ շերտերը հպվում են սննդամթերքի,  մասնավորապես դրանում առկա  վտանգավոր մանրէների հետ, տեղի է ունենում քիմիական հակազդեցություն, ինչի հետևանքով թաղանթի մոլեկուլները փոխում են գույնը:


    Լրահոս
    Օրացույց
    Ամենաընթերցված
    Եկեղեցական օրացույց
    /